Indah* kopen
CulinairFeatured

IN HET NIEUWE NUMMER: Indische recepten met een twist

Indische recepten met een twist van chef en culinair schrijfster Vanja van der Leeden

In Semarang zag ik in veel eettentjes ayam geprek op het menu staan. Iets nieuws voor de jeugd, legde iemand ons uit: gefrituurde kip wordt door sambal gehaald en vervolgens weer aangestampt in de vijzel – geprek betekent prakken, stampen. Gefrituurde kip van het type KFC (in Indonesië bekend als kentaki) is al enorm populair, maar deze is echt next level! Doordat de krokante korst openbreekt, kruipt de sambal overal tussen. Verslavend lekker. Ik snakte ook naar iets zurigs bij deze vette hap, dus ik serveer ‘m met een frisse atjar. De azijn trekt ook in het korstje en doet zo een beetje denken aan escabeche.

AYAM GEPREK

KROKANTE GESMASHTE KIP MET SAMBAL EN ATJAR

Ingrediënten Krokante kip

  • 1,5 kg kippendij
  • 275 gr bloem
  • 2 el maïzena
  • 1,5 tl zout
  • zwarte peper
  • 1 el knoflookpoeder
  • 400 ml dikke yoghurt
  • 2 el wodka (of een andere, neutrale sterke drank)
  • 2 eiwitten
  • zonnebloemolie, om te frituren

Snij de kippendijen in grove stukken en bestrooi ze met zout en zet apart. Meng de droge ingrediënten voor het beslag in een kom: bloem, maïzena, zout, peper en knoflookpoeder. Meng in een andere kom de yoghurt met de wodka en de eiwitten.

Verhit voor de kip een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een grote pan (of gebruik een friteuse). Haal de kip door het yoghurtmengsel en vervolgens door de bloem. Check eventueel met een temperatuurmeter of de olie de 180 graden heeft bereikt, of laat een stukje kip in de olie glijden. Als deze begint te sissen is de olie heet genoeg. Frituur de kipstukken in porties in een minuut of 5-7 tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken in een vergiet.

Ook interessant

Back to top button
×

Hallo!

Klik op de onderstaande knop om een chat te beginnen.

× Hoe kan ik je helpen?