Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: MARGARETHA MOLKENBOER EN DE DANS VAN HET LEVEN

Margaretha Molkenboer, artiestennaam Maria Sylvaine, werd geboren in 1924 in Surabaya. Ze overleed in Amsterdam, in 2016. Haar leven stond in dienst van de dans. Jan van den Bosch interviewde haar in de laatste jaren voor haar overlijden.

Jan van den Bosch (80): “Mijn vrouw Hetty en ik raakten bevriend met Greet door onze gemeenschappelijke artistieke achtergrond. Mijn vrouw is schilderes en maakte de serie Impressions of Indonesia. Ik heb toneelervaring en een opleiding tot regisseur. Greet had geen gemakkelijk karakter, had een harde leerschool in deze maatschappij achter de rug, maar wij konden goed met elkaar overweg. Zij zal al even in de zestig geweest zijn toen onze vriendschap ontstond. Van vrienden werden we op een gegeven moment ook mantelzorgers en hebben wij haar tot aan het eind van haar leven verzorgd samen met haar danspartner Christiaan en zijn partner. Greet had een groot hart voor mensen die het wat minder hadden en dieren in nood. Wij hebben bijna honderd goede doelen moeten annuleren toen zij overleed.
Greet had een gelukkige jeugd in Indië en daarna een moeilijk leven in het Nederland vóór, tijdens en na de Duitse bezetting. Toen zij op gevorderde leeftijd kwam, ontstond bij mij de gedachte dat het tijd werd een zo uniek leven uit haar eigen mond te horen en te noteren. De droom van dat meisje uit het verre Indië die uitgroeide tot een indrukwekkende carrière in Nederland als Maria Sylvaine.
Margaretha Antonia Molkenboer werd geboren in Surabaya. Ze beleefde daar een gelukkige jeugd aan de Van Deventerlaan in de wijk Pasar Genteng. Direct tegenover het huis was een pension gevestigd. Om de hoek begon de gezellige jalan Simpang met z’n drukte, de tram, de bibliotheek en hotel ‘Hellendoorn’. Aan de Simpang bevond zich ook de monumentale school met oefenlokaal waar Greetje in haar kinderjaren haar eerste ballet en acrobatiek-lessen zou krijgen.Nog wat verder stond de hoge waringin-boom met zijn avontuurlijke maar ook griezelige aantrekkingskracht voor ravottende kinderen.

LEES VERDER IN DE juni – juli-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button