Indah* kopen
CulinairNieuws

In de nieuwe Pindah* Culinair: redacteur Maureen Welscher: ‘In de voetsporen van mijn moeder’

Redacteur Maureen Welscher wilde nooit het land van haar moeder bezoeken. Totdat haar moeder terug verlangde naar haar geboortegrond, Semarang.

‘Ik ben een Indo 2.0, geboren tien jaar nadat mijn moeder in 1956 van Indonesië naar Nederland kwam. Ik behoor tot de tweede generatie die nauwelijks iets weet van de geschiedenis van de eerste generatie, een generatie die ook nauwelijks belangstelling had voor het Indië-verhaal van hun ouders (in tegenstelling tot de derde generatie die het Indo-zijn omarmt en T-shirts draagt met teksten als ‘proud to be indo’).
De eerste generatie vond het niet nodig de geschiedenis door te vertellen aan hun kinderen. Ze wilde het vaak ook niet want door het er niet over te hebben werd men ook niet herinnerd aan de pijn en het verlies van hun vaderland.
Bij ons thuis geen wajangpoppen, batik, kitscherige schilderijen van sawa’s. Voor mijn gevoel was ik een Nederlands opgevoed meisje dat aan de zijlijn iets mee kreeg van haar Indische roots tijdens de verjaardagen van mijn Indische familie of wanneer de Indische vriendinnen van mijn moeder op bezoek kwamen. Als er iets was wat ik niet mocht horen, zeiden ze het in het Maleis en begonnen dan te lachen zoals alleen indo’s dat kunnen: oorverdovend. Voor mij betekende Indisch zijn met z’n allen in een over-volle keuken staan die afgeladen is met eten, dat later aan de visite wordt meegegeven in plastic bakjes van de Chinees (die speciaal voor die gelegenheid bewaard werden). De gastvrijheid en gezelligheid. Het gevoel dat alle Indo’s familie van elkaar zijn. Dat je elkaar op straat ziet en elkaar een samenzweerderige blik toewerpt van: jij bent er ook eentje he?

Lees verder in de nieuwe Pindah* Culinair

Koop Pindah* nu in de winkel of via onze webshop.

Inmiddels liggen de exemplaren van Pindah* Culinair in duizenden verkooppunten in ons land. Bij Bruna, AKO, Readshop, Primera, de supermarkten, de vakboekhandel: letterlijk overal.

Een greep uit de inhoud 

  • Meer dan 40 recepten met prachtige fotografie van Harold Pereira;
  • Een lijst met toonaangevende toko’s in Nederland;
  • De geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken
  • Het Nederlands-Indische restaurant. Hoe begon het, hoe ontwikkelde het zich?
  • De eerste generatie in de keuken: de keuken van de oma’s en tantes
  • De Indische keuken in de krijgsmacht: ‘de ‘blauwe hap’.
  • Wat je altijd in huis moet hebben: ingrediënten en kookgerei.
  • De tokogids: 100 door onze lezers voorgedragen toko’s.
  • Een culinaire woordenlijst met enkele honderden namen en ingrediënten.

Of blader hier door de inhoudsopgave:

Hieronder een greep uit de recepten

Ook interessant

Back to top button