Indah* kopen
Featured

IN DIT NUMMER: ‘Het heeft hem gevormd tot de man die hij later werd. Angstig maar ook precies en zorgvuldig.’

Door Judith Limahelu, dit een deel van haar column

In mijn leven ben ik heel wat keren verhuisd. Steeds weer van hier naar daar en dan moest ik me steeds weer verhouden tot de context en omgeving waar ik weer terecht kwam.
Als ik denk aan verhuizen in de Molukse/Indische context dan is verhuizen direct gekoppeld aan
migratie. En dan denk ik aan mijn Molukse vader en aan zijn familie. Zij kwamen uit Tanjung Priok met de boot ‘De Roma’ in Rotterdam aan, op 9 april 1951.
Een terugkerend verhaal van mijn vader ging over verhuizen. Mijn vader groeide op in Bandung op Java, omdat mijn opa, de vader van mijn vader, als Molukse KNIL-militair* gestationeerd was op Java. Mijn vader groeide op in een moeilijke tijd van oorlog en geweld.

Judith Limahelu is systeem- en traumatherapeut. Ook is ze de ontwikkelaar van het Familieverhalenspel. Ze vertelt over de migratie van haar Molukse familie uit Tanjung Priok. ‘Zowel verhuizen als migreren wordt gezien als een grote en belangrijke faseovergang in het leven.’

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Koop het in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button