Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Aan welke feestdag heb je een speciale herinnering?

Een absolute bestseller: Istori Kita, geschreven door Simone Berger. Ze wordt door auteur Adriaan van Dis een ‘herinneringskunstenaar’ genoemd omdat ze jong en oud aanspoort hun Indische verleden te verkennen aan de hand van haar ‘doe-boek’ met bijzondere illustraties en vragen over het leven van toen.

Deze INDAH* buigt Simone Berger zich over de feestdagen in voormalig Nederlands-Indië. ‘Keken jullie naar de optochten van het Chinese Nieuwjaar?’

ORANJEFEESTEN EN ANDERE FEESTEN
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was elke belangrijke gebeurtenis rondom het Huis van Oranje aanleiding voor festiviteiten. Zowel bij de verloving van prinses Juliana in 1936 als bij haar huwelijk in het daaropvolgende jaar en bij de geboorte van het toenmalige kroonprinsesje ging de vlag uit. Er werden feestelijke optochten gehouden, schoolkinderen brachten aubades en versierden hun fietsen met rood-wit-blauwe linten. Er werden Oranjeboompjes geplant en Oranjebals georganiseerd. Toen koningin Wilhelmina in 1938 haar veertigjarig jubileum vierde, leidde ook dat weer tot grote Oranje-vreugde.

OFFICIËLE FEESTDAGEN
In de kranten werd aan het eind van elk jaar een overzicht gegeven van de officiële feestdagen in het nieuwe jaar. Voor 1941 hadden de Nederlands-Indische Bankiersvereeniging en de handelsverenigingen de volgende dagen tot officiële sluitings-dagen verklaard; dat kon een dag eerder of later zijn dan de echte feestdag.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button