Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Andy Kraag: ‘Bescheiden zijn is nergens voor nodig. Ga er gewoon voor.’

Andy Kraag (1976) kreeg de kernwaarden van een Indisch gezin mee via zijn vader en de mentale weerbaarheid van het Korps Mariniers. Dat heeft hem gebracht waar hij nu is. “Ik ben me ervan bewust dat ik er Indisch uit zie en dat mensen denken: goh, een Indische jongen op zo’n hoge plek, hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?!”

‘Mijn ouders zijn allebei in Jakarta geboren. Mijn vader (1952) kwam in 1965 op dertienjarige leeftijd naar Nederland en mijn moeder (1950) in 1966 op vijftienjarige leeftijd. Mijn opa en oma van vaders kant hadden een welvarend leven in Indonesië, mijn opa had een goed lopend garagebedrijf. In Nederland kwamen ze terecht in een pension in Doetinchem en dat schijnt best zwaar te zijn geweest. Mijn vader heeft het er nog wel eens over: met zeven man in twee kamertjes. Mijn grootouders kregen ‘zakgeld’ van de gemeente om daar hun eerste levensbehoeftes van te kopen. Een totaal ander leven, alleen al dat eten wat zo anders was. Mijn vader moet nog steeds niets van aardappelen hebben.
Vooral voor mijn opa was het zwaar, want dat was een trots man. In Jakarta was hij een gerenommeerd ondernemer en in Holland moest hij aan de bak als fabrieksarbeider. Mijn opa heb ik overigens niet gekend, want hij overleed voordat ik geboren was. Mijn oma heb ik wel heel goed gekend en dat is best een treurig verhaal. Ze was een lieve oma, maar vaak verdrietig. Als kind snap je niet goed waarom ze verdrietig was, maar nu besef ik dat het heimwee was. Heimwee naar dat land dat ze noodgedwongen moest verlaten. Ze verloor haar man in Nederland vrij snel en haar kinderen zorgden voor haar. Dan bleef ze een paar maanden bij ons in huis en dan weer een paar maanden bij mijn oom, dan weer een paar maanden bij mijn tante. Uiteindelijk is ze naar een verzorgingshuis gegaan waar veel Indische mensen zaten en daar werd ze wel iets blijer voor mijn gevoel. Maar haar hele leven had ze heimwee, haar hele huis ademde Indië met wajangpoppen en schilderijen met Indonesische landschappen.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button