Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Bordspel met schelpen

Het houten bordspel congklak dat Tita Liem (67) erfde van haar moeder herinnert haar aan mooie middagen na school met een kopje thee.

“Dit houten spel was ooit in het bezit van mijn oma. Of zij het weer van haar familie heeft gekregen is bij ons niet bekend. In ieder geval is het al heel oud, zelfs de schelpjes zijn nog origineel. Mijn moeder speelde er als kind al mee en toen ze uit huis ging, nam ze dit spel mee. Wij repatrieerden in 1975. Mij moeder ging al vooruit, mijn vader bleef achter met de kinderen om de laatste dingen te regelen. Vanuit Nederland gaf mijn moeder aan mijn vader instructies hoe hij dit spel veilig naar Nederland moest krijgen, want ze wilde het per se over laten komen. Uiteindelijk heeft het jarenlang een vaste plek op haar tafel in de woonkamer gehad.
Het spel staat bekend onder verschillende namen. Het eiland Sumatra, waar mijn moeder vandaan komt, noemt het spel congkak. Op Java heet het dhakon, op Sulawesi heet het makaotan. Bij ons werd het congklak. Het spel is gemaakt van hout en heeft veertien kleine gaten en twee grote (dit is het huis van een speler waar zo veel mogelijk schelpjes wordt verzameld). In elk klein gat doe je zeven schelpjes.

LEES VERDER IN DE NIEUWE EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button