Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Database: DUITSE BURGERGEÏNTERNEERDEN WOII NEDERLANDS-INDIË

Op archieven.nl is een database geplaatst met informatie over de bijna 3000 Duitse en Oostenrijkse mannen die tot 10 mei 1940 in Nederlands-Indië woonden en werkten. Een rijke genealogische bron voor iedereen die meer wil weten over een Duitse of Oostenrijkse voorvader.

De database is het werk van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), waar sinds 2022 onderzoek verricht wordt naar de scheepsramp met de Van Imhoff . Bij die ramp verloren 411 Duitse burgergeïnterneerden het leven. Zij maakten deel uit van de bijna 3000 Duitse mannen die vanwege
hun nationaliteit op 10 mei 1940 als ‘staatsgevaarlijke burgers’ werden geïnterneerd in burgerinterneringskampen op Java en Sumatra. Wie waren deze mannen? Wat deden ze in Nederlands-Indië en waar woonden ze? Voor een antwoord op deze (en andere) vragen, kunnen geïnteresseerden nu terecht op archieven.nl. De database is gratis en eenvoudig doorzoekbaar op achternaam, maar ook op woonplaats, geboorteplaats of beroep.
Tijdens het onderzoek naar de ramp met de Van Imhoff bleek dat nazaten van Duitsers uit Nederlands-Indië graag meer willen weten over het leven van hun Duitse voorouders in de kolonie. Deel van het onderzoek is daarom het in kaart brengen van de vooroorlogse Duitse gemeenschap in Nederlands-Indië. Hiervoor is onder meer gebruikt gemaakt van een lijst uit begin 1940 die zich nu in het Nationaal Archief in Den Haag bevindt.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button