Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: De prinses van Atjeh

De Prinses van Atjeh kijkt muziektheatergezelschap Ausdauer naar de bloedigste en bijna vergeten strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis: de ruim veertig jaar durende Atjeh-oorlog.

De oude Javaanse actrice Dhien kijkt vanuit haar ziekenhuisbed in Banda Aceh terug op haar leven. In haar koortsdromen, en bijgestaan door een Djinn, een mysterieus bovennatuurlijk wezen, vermengt haar eigen verleden zich steeds meer met dat van Atjeh. De invasie van de Nederlanders in 1873, het verlies van haar dochtertje tijdens de tsunami van 2004 en het leven van de beroemde Atjehse ‘jungleprinses’ Cut Nyak Dhien, over wiens strijd tegen de Nederlanders zij jarenlang op Java muziektheater maakte, raken in haar verwarde – of wellicht heldere – geest onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Atjeh geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Neder-lands-Indië. De Atjeh-oorlog (1873-1914) was een koloniale oorlog die het Koninkrijk der Nederlanden was begonnen om de zeevaart door de Straat van Malakka te beveiligen tegen zeerovers uit Atjeh. Later was het doel het Sultanaat van Atjeh onder Nederlands koloniaal gezag te brengen en te houden. De oorlog in Atjeh was de langste en meest kostbare oorlog die Nederland in Indonesië heeft gevoerd. Er kwamen 60.000 Atjehers om en aan Nederlandse zijde stierven 12.000 soldaten: 2000 in de strijd en 10.000 als gevolg van allerlei tropische ziektes.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button