Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: De Ware Jacob, een verhaal aan de hand van 350 geheime brieven

Marijke Roukens (Batavia 1947) schreef met De Ware Jacob een verhaal aan de hand van 350 geheime brieven die terug werden gevonden na de dood van haar moeder. De grootste verassing was de ontdekking van de ware aard van haar vader.


door Maureen Welscher

Nadat mijn moeder een herseninfarct had gekregen kon ze niet meer zelfstandig in haar huis wonen. Ze ging inwonen bij mijn man en mij, mijn broers en zussen en ik gingen haar huis opruimen. Op zolder vonden we een grote hoeveelheid brieven in een hutkoffer met een batik doek er overheen. We zagen al snel dat het brieven waren van onze ouders en intuïtief wisten we dat we ze niet moesten lezen, want nooit hadden we over het bestaan ervan gehoord. De brieven werden in een kleiner kistje gedaan en meegegeven aan mijn moeder naar mijn huis.
Zes jaar later overleed ze. Wat moesten we doen met de brieven? Aanvankelijk was de algemene mening: ze gaan mee in het graf. Maar mijn jongste zus zei: ‘Ik vind dat we ze moeten gaan lezen. We weten vrijwel niets van het leven van pa en ma in Indië, misschien leren we ze beter kennen en krijgen we begrip voor omstandigheden waar we moeite mee hadden.’ Ze zei het zo overtuigend, dat we ermee instemden. Hoezeer ze gelijk zou krijgen, konden we toen nog niet vermoeden.
Het werd heftig. Afwisselend waren we verbijsterd, verwonderd, boos, verdrietig, meelevend en bewonderend. We leerden niet óver de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, de bersiap, de dekolonisatie en het nieuwe leven in Nederland, maar we maakten het mee in de brieven, concreet, invoelbaar en gedetailleerd. Mijn ouders doorbraken met de brieven, gewild of ongewild, de zo bekende Indische stilte.”

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button