Indah* kopen
Featured

De zon in zijn ogen

Claude (Boy) Belloni (Batavia 1922)-Den Haag 1995) een man die ontelbare keren aan de dood ontsnapte. In De zon in zijn ogen beschrijft dochter Renée Belloni aan de hand van onder meer zijn dagboek het indringende levensverhaal van haar vader in Indië, Japan, Nederland en op Nieuw-Guinea.

Op 25-6-1944, ongeveer 60 km ten zuid-westen van Nagasaki, werd het schip Tamahoko Maru met aan boord 272 krijgsgevangen getorpedeerd door het Amerikaanse USS Tang en zonk in slechts enkele minuten. De begeleidende Japanse schepen hielpen de krijgsgevangenen, die in zee dreven, niet. De volgende morgen verscheen een reddingsboot die 211 drenkelingen aan boord nam en in Nagasaki aan wal bracht. Nog dezelfde middag werden zij overgebracht naar het kamp Fukuoka 14B, Nagasaki. Een van hen was Boy.
De drenkelingen van de Tamahoko Maru hadden in het begin geen flauw idee waar ze in Japan naar toe werden gebracht. Ze wisten niet hoe ze behandeld zouden worden en hoe lang ze er zouden blijven. Boy bleek op 25 juni 1944 in kamp Mitsubishi terecht gekomen te zijn. Later vernam hij dat de naam van het kamp Fukuoka 14 was.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button