Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Een clowntje als talisman

Een klein clowntje van klei is het enige aandenken aan de tijd in Indië van de vader van Fred Koopman.

Fred Koopman (1941): “Mijn vader Ferdinand Koopman, ook wel Boelie genoemd, had zich tijdens de oorlog bij de Binnenlandse Strijdkrachten aangemeld; een ondergrondse verzetsgroep. Na de oorlog meldde hij zich als vrijwilliger voor Indië, want hij wilde Indië gaan bevrijden. Hij moest naar Engeland, kreeg een opleiding van twee weken als sportinstructeur voor de afdeling Recreatie en Algemene Ontwikkeling en ging van daaruit naar Indië.
Aan boord ontmoette hij twee jongens en omdat ze behoorlijk muzikaal bleken te zijn – mijn vader speelde gitaar – besloten ze uit verveling een cabaretgroepje op te richten. De bootreis duurde namelijk zes weken. Uiteindelijk heeft hij nooit als sportinstructeur gewerkt, maar werkte wel voor de afdeling Welzijnswerk, die onderdeel was van het leger. Hij organiseerde soldatenfeesten en trad dan
op met zijn cabaretgroepje. Ik heb een boek uit 1947, Kerels van de daad, onze oorlogsvrijwilligers in Malakka en Indië, en daarin heeft de auteur Willem van der Poll het over mijn vader.

LEES VERDER IN DE juni – juli-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button