Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Een rondreis langs de oorsprong van de batik

Go local is de nieuwe manier van vakantievieren, ook in Indonesië. Niet met zevenmijlslaarzen van de ene toeristische attractie naar de andere reizen, maar het land écht leren kennen. Batiklover Berber Swart ging local, bezocht op Java batikwerkplaatsen en boetiekjes en leerde de verschillende stijlen en motieven van dichtbij kennen.

Onze batikreis begint in Jakarta. Een mooi begin is het Museum Tekstil in een rustig wijk even ten zuiden van het centrum. Na het drukke verkeer van de hoofdstad komen we hier aan in een oase van rust. Achter het museum is een aparte ruimte waar je zelf batik kunt maken. Een schoolklas is ons net voor en zit braaf naast elkaar patronen te tekenen in hun schooluniform.
Op de binnenplaats staan prachtige oude bomen. De bomen en struiken staan hier met een reden: ze vormen de basis voor de natuurlijk verf waarvan de oorspronkelijke batik werd geverfd. Natuurlijk schuiven we even aan en van een medewerkster krijgen we een heldere uitleg. Na een paar minuten werken we geconcentreerd aan ons eerste batikdoekje. We komen er snel achter dat batikken een stuk moeilijker is dan je zou denken. Als je even iets minder geconcentreerd bent druppelt de was en wordt je patroon vlekkerig. We geven niet op en ons kunststukje hangt al snel te drogen in de tuin.

LEES VERDER IN DE juni – juli-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button