IN HET NIEUWE NUMMER: EIGEN VERHAAL EIGEN KRACHT
BEHANDELING VOOR DE INDISCHE NAOORLOGSE GENERATIES
Oorlog, geweld en (gedwongen) migratie kunnen door meerdere generaties heen voelbaar blijven. Steeds beter begrijpen wij wat deze thema’s met individuen, families en samenlevingen doen. ARQ Centrum’45 heeft sinds de jaren ’80 gespecialiseerde psychologische zorg voor mensen van deze naoorlogse generatie.
Na de Tweede Wereldoorlog groeide een generatie op in een samenleving waarin de gevolgen van de oorlog nog sterk aanwezig waren. Die oorlog liet ook psychische wonden achter – binnen individu, familie en samenleving – die zich minder nadrukkelijk toonden. Voor veel Indische Nederlanders is de geschiedenis van de oorlog een levende aanwezigheid die hen nog altijd dagelijks beïnvloedt. Het komt terug in de verhalen of juist de afwezigheid van de verhalen van voorouders, die uit een land komen dat zij nauwelijks kennen, maar waarmee zij zich toch intens verbonden voelen. Dit kan expliciet zijn in prachtige rituelen, maar soms ook impliciet in minder zichtbare patronen. Het is van belang om stil te staan bij hoe de erfenis van pijn, migratie maar ook veerkracht de identiteit en het welzijn van de Indische naoorlogse generatie beïnvloedt. In de laatste jaren lijkt daar steeds meer ruimte en aandacht voor te komen.
ARQ Centrum’45, onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, heeft sinds de jaren ’80 gespecialiseerde psychologische zorg voor mensen van deze ‘naoorlogse generatie’. De zorg draait om het samenbrengen van kinderen van oorlogsgetroffenen die ernstige psychische klachten hebben ontwikkeld in hun leven en specialistische behandeling nodig hebben bij de verwerking van ervaringen uit hun jeugd met getraumatiseerde ouders. Niet alle klachten komen voort uit een oorlogsgeschiedenis, maar het kan helpen om een link te leggen met het verleden van ouders of grootouders om de eigen (gezins-)patronen en persoonskenmerken beter te kunnen begrijpen. Vervolgens kan er ruimte gemaakt worden voor de al aanwezige veerkracht en het eigen verhaal, los van de oorlog maar wel in verbinding met de grotere context.