Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Han Go: ‘Oosters eten is een kunst’

Als je, net zoals Han Go, in uiteenlopende plaatsen en landen aan mensen
moet uitleggen wat de essentie is van Indonesisch, of ruimer, Zuidoost Aziatisch eten, dan merkt hij dat de gemiddelde westerling daar weinig kennis van heeft. Wat is het verschil tussen oost en west?

Om te beginnen is het feit dat samen eten in het verre oosten altijd ‘samen eten delen’ betekent. Het is nogal vreemd om in een restaurant een bepaald gerecht alleen voor jezelf te bestellen. Ik krijg dus vreselijk de kriebels als dat wèl in een gezelschap gebeurt, in een Aziatisch restaurant in Nederland. Dezelfde kriebels die veel Nederlanders krijgen als je sambal en ketjap door de hutspot roert of rijst in de erwtensoep doet. Daarnaast is het heel Aziatisch om met zoveel mogelijk mensen tegelijk te eten. Het grote voordeel daarvan is dat je lekker veel verschillende gerechten op tafel krijgt. Bovendien is het erg gezellig. Het enige andere westerse eetconcept dat wat enigszins in de buurt komt, is volgens mij het ‘koude buffet’. Veel mensen en verschillende gerechten. Maar boerenkool, een broodje half-om, haring, Goudse kaas en Zeeuwse mosselen heb ik in mijn herinnering nooit op een dagelijkse familie eettafel gezien.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button