Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Het geheim dat je deelt met Sandeman

Door Sabina de Rozario

Sabina de Rozario heeft een Nederlandse moeder en een Indische vader.
Zij publiceerde het eerste boek over Indische jongeren van de derde generatie met de titel Door Blauwe Ogen (2005). Ook schrijft zij artikelen voor haar eigentijdse blog met de gelijknamige titel. Sabina woont sinds 2010 in Indonesië.

Het onderwerp familiegeheimen associeer ik niet met mijn familie, maar met mijn favoriete reclamespot uit de jaren ’70. Op jonge leeftijd vond ik de tv-reclame van sherrymerk Sandeman geweldig vanwege de slogan waarmee de spot eindigde: ‘Het geheim dat je deelt met Sandeman.’ Die sloeg de spijker op z’n kop. Geheimen zijn er niet om te delen, die kun je beter voor jezelf houden.
Voordat iemand nu naar de fles gaat grijpen als excuus om zijn of haar geheimen te verwerken zoals Sandeman propageert, een tip: doe het niet. Zelf vertaal ik de sherry-slogan liever naar de uitdrukking ‘de geest zit in de fles’. Zorg dat je het geheim dat je meedraagt (en daarmee de veroorzaakte pijn of schuldgevoel) onder controle hebt. Stop het in de spreekwoordelijke fles. Echte geheimen zijn vreselijk, het zijn gebeurtenissen die het verdienen om diep te worden weggestopt om nooit en dan ook nooit meer aan de oppervlakte te komen drijven. Stel, je hebt een geheim, hoe kun je dan met jezelf leven? Door te accepteren dat het er is. Door geheimen niet te delen verdwijnen
ze naar de krochten van de ziel waar ze ook moeten blijven. Met het onthullen van een geheim maak je niemand blij.
Geheimen zijn een dankbaar onderwerp in honderden boeken en films, toch is het hebben van familiegeheimen vaak overtrokken. Ik hoor weleens dat geheimen horen bij Indische families, maar komen geheimen zoals buitenechtelijke relaties en kinderen niet bij elke cultuur voor?

LEES VERDER IN DE juni – juli-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button