Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Het rommelhok

Taal was voor mensen die uit Indië naar Nederland kwamen de sleutel om snel op te gaan in de Nederlandse maatschappij, zo meent Philip Dröge. Philip Dröge is de auteur van de bestsel-ler Moederstad waarin hij in het moderne Jakarta op zoek gaat naar de sporen van het oude Batavia en van zijn familie.

We groeien allemaal op met tweedehands herinneringen; het geheugen is een rommelhok dat je al half gevuld erft van je ouders. Is één of wellicht beide van die ouders van Indische afkomst? Dan moet je je een weg banen door uit elkaar vallende sapoe lidi’s, lege potjes balpirik en oude lemperpersen. Je weet waar die spullen voor dienen, maar de gebruikssporen zijn niet van jou.
Indië zal ik nooit echt kennen, hoe vertrouwd de oude spulletjes in mijn rommelhok ondertussen ook voor me zijn. Met hoeveel kracht ik ook probeer om het land van mijn moeder te kennen, het is er niet meer; de kijkgaten waardoor ik probeer te turen zijn dichtgesmeerd met het moderne Indonesië. Het enige dat ik heb zijn herinneringen uit een tijd voor de mijne.
Dat besef drong weer eens tot mij door toen ik een Instagram-account ontdekte: Potokuno (‘Oude Foto’). Het is van een Indonesiër die foto’s uit de koloniale tijd verzamelt om vervolgens op exact hetzelfde punt als toen een nieuw kiekje te maken. Beide beelden zet hij achter elkaar. Het levert onthutsende resultaten op, laat het vooral niet aan je oude Indische oma zien, ze schrikt zich het leplazarus.

LEES VERDER IN DE juni – juli-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button