Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Indische ouderen en hun mantelzorgers vragen zelden hulp bij dementie’

door Stichting Pelita

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een migratieachtergrond drie keer zoveel kans hebben op het krijgen van dementie. Mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië lopen dus ook meer kans op het ontwikkelen van deze ziekte. Reden voor extra aandacht vanuit Stichting Pelita.”

Sinds 1947 zet Stichting Pelita zich in voor oorlogsgetroffenen en de naoorlogse generatie uit voormalig Nederlands-Indië. Naast het geven van begeleiding bij de aanvraag voor wetten voor oorlogsgetroffenen (voor diegenen die lichamelijk of geestelijk beschadigd uit de Japanse tijd en de Bersiap
zijn gekomen), ontwikkelde Stichting Pelita zich ook tot een professionele welzijnsinstelling, gericht op passende zorg en ondersteuning voor ouderen, bijvoorbeeld als het gaat om dementie.
Steeds meer ouderen krijgen te maken met dementie. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een migratieachtergrond drie keer zoveel kans hebben op het krijgen van dementie. Mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië lopen dus ook meer kans op het ontwikkelen van deze ziekte. Reden voor extra aandacht vanuit Stichting Pelita, dat hiervoor het programma
‘Pelita Ondersteuning Dementie’ ontwikkelde. Theo Boiten, regiocoördinator bij Stichting Pelita voor Noord-Nederland en rapporteur voor de oorlogsgetroffenenwetten, is projectleider van dit programma en vertelt hier meer over.

LEES VERDER IN DE MEI-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button