Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Java. Eiland boordevol gemeenschappelijke geschiedenis

door Flip Stoltenborgh

Voor zijn eerste reis in 1993 naar Indonesië trok Flip Stoltenborgh vijf weken door Java. Het eiland waar zijn moeder Ine is geboren en zijn vader Pi is opgegroeid. Veel van de plaatsen uit hun jeugd maar ook het Jappenkamp Cimahi waar zijn vader en opa werden geïnterneerd, hebben zijn identiteit mede bepaald. Met plezier neemt hij ons mee over dit drukke maar mooie eiland. Toeristische tips wisselt hij af met persoonlijke herinneringen. In dit nummer het tweede deel.

Magelang is een heerlijk koele plaats op 40 kilometer afstand van Yogyakarta. De stad is omgeven door bergen zoals de Merapivulkaan, de Sumbing en de Sindoro. Aan de ene kant van de bergen ligt Semarang en aan de andere kant ligt Yogyakarta. Vanuit Magelang kun je prachtige wandelingen maken door de bergen of gaan raften op de rivieren. Voor de golfliefhebbers is er de Borobudur Golf & Country club. Ons favoriete hotel, Puri Asri, ligt direct aan de Kali Bening rivier. Het prachtige en luxe MesaStila resort ligt 30 kilometer verder op de weg naar Semarang.

Borobudur en Yogyakarta
Magelang ligt op slechts enkele kilometers afstand van de Borobudur, het grootste boeddhistische tempelcomplex op Java. De Borobudur is een beroemd tempelcomplex, gebouwd in de negende eeuw. Het ligt op een kleine heuvel en wordt omringd door andere tempels en vulkanen. Het complex is 47 meter hoog en opgebouwd uit negen verschillende ‘etages’. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa’s, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa, die symbool staat voor het Nirwana.
De Borobudur is het best te bezoeken tijdens zonsopkomst. Het Sarasvati Borobudur hotel ligt op een kilometer lopen. Er zijn diverse hotels en resorts binnen tien minuten rijden, waarvan de beide kleinschalige Rumah Dharma I en II tot onze favorieten behoren. Voor de reiziger met een goed gevulde portemonnee is het Plataran Borobudur resort & spa dé ultieme keuze (niet te verwarren met de grote broer Plataran Heritage hotel, dat vooral is afgestemd op rijke lokale toeristen).
Yogyakarta is het culturele centrum van Java, de ziel van het eiland. Daarnaast is het ook één van de gezelligste en meest bezienswaardige steden van Indonesië, mede door het ommuurde koninklijke paleis, de Kraton, wat al een stadje op zich is. Je vindt er talloze historische kunstwerken en schilderijen. Dagelijks wordt er in de ochtenduren gerepeteerd op de gamelan, op sommige dagen met dans en/of zang. De huidige sultan woont nog steeds in het paleiscomplex. Het Waterpaleis ligt op loopafstand en is alleen in de ochtend te bezoeken.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button