Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Java. Eiland boordevol gemeenschappelijke geschiedenis

Java is het drukst bevolkte eiland van Indonesië. Op enkele parken na wordt zo’n beetje iedere vierkante meter gebruikt voor wonen, werken en vooral landbouw. Jakarta is de hoofdstad van Indonesië, hoewel er plannen zijn het bestuurlijk centrum te verplaatsen naar Oost-Kalimantan.

In de metropool wonen ongeveer net zoveel inwoners als in heel Nederland.
Java is met een oppervlakte van 132.000 vierkante kilometer ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Noordwest naar zuidoost bedraagt ruim 1.100 kilometer over de weg. Er wordt hard gewerkt aan verbetering van de infrastructuur op Java. Nieuwe tolwegen met imposante fly-overs en hoge snelheidstreinen worden met hoge prioriteit aangelegd. Java is ook het eiland boordevol gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Indonesië. In veel steden zie je nog de huizen en gebouwen uit de koloniale periode.

Het eiland Java telde in 2016 ongeveer honderd miljoen inwoners. Ruim 80 procent daarvan is moslim. De bevolkingsgroepen Soendanezen en Betawi (inwoners van Jakarta en omgeving) wonen in West-Java. De Javanen verspreid over centraal en oost, terwijl de trotse Madoerezen op het eiland Madura leven, net ten westen van de tweede stad van het land, Surabaya.
Java kent een regenseizoen van november tot en met maart. In die periode kan het zeer hard regenen en zijn er regelmatig lokale overstromingen en landverschuivingen. Het hele jaar door schommelt de temperatuur rond de 27 graden. Beste reistijd voor Java is april tot en met oktober.

LEES VERDER IN DE NIEUWE EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button