Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Je gaat mij elke dag zien schat, dat beloof ik je’

Sinds een aantal maanden zit Otto (85), de man van Andrea van ’t Oostende (74) in een Woonzorgcentrum. Thuis wonen was vanwege dementie en valgevaar niet meer mogelijk. Voor Otto en voor onze Indisch/Molukse gemeenschap wenst Andrea dat er meer aandacht komt voor de Indische cultuur in de verzorgingshuizen en bij de zorgopleidingen.

“Otto is een fijne, gulle en prettige man met een ondeugende humor. Zelfs nu hij dementerend is. Otto heeft uit zijn eerste huwelijk twee dochters, twee kleinkinderen en één achterkleinkind. Ik heb uit mijn eerste huwelijk twee dochters, drie kleinkinderen en één achterkleinkind. Otto heeft mijn kinderen als zijn eigen kinderen geaccepteerd en omgekeerd zien mijn kinderen hoe een vader hoort te zijn. Hij heeft van meet af aan gezegd: ‘Andrea, jouw problemen zullen ook mijn problemen zijn.’ Dat bleef niet alleen bij woorden. Ik heb altijd op hem kunnen bouwen. Daarom wil ik er voor hem zijn nu hij zorg nodig heeft. Hij verdient dit.”

Hoe hebben Otto en jij elkaar ontmoet?
“Dat is een leuk verhaal. Ik was al vier jaar gescheiden en ging met mijn moeder en mijn twee dochters Vanessa en Rebecca op vakantie naar een oudere broer van mijn moeder. Toen wij in 1958 in Nederland aankwamen ging hij net emigreren met zijn gezin naar de USA. Hij was KNIL militair en de militairen moesten al eind jaren 1949/1950 Indonesië verlaten. Mijn moeder had hem dus door omstandigheden al vele jaren niet gezien. Vanessa was net klaar met haar schoolopleiding en zo gingen wij met z’n vieren naar Amerika. Daar aangekomen bleek dat mijn oom Wim een kluizenaarsleventje leidde na de dood van zijn vrouw. We werden voorgesteld aan een leuke Indische dame die met mijn oom en gezin op dezelfde boot zat op weg naar Amerika. Deze dame was Noely, een dynamische vrouw die medelijden met ons had omdat wij door mijn oom niet zo goed werden geëntertaind. Noely nam al gauw deze taak van hem over en daardoor hadden we toch een leuke vakantie. De laatste twee weken nodigde zij ons uit om bij haar te logeren. Noely had twee zoons en de oudste woonde nog bij haar. Hij werd verliefd op Vanessa en Vanessa op hem.

LEES VERDER IN DE MEI-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button