Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Malang is echt een verademing met zijn schone, ruime straten en wijken met oude koloniale huizen’

Voor zijn eerste reis in 1993 naar Indonesië trok Flip Stoltenborgh vijf weken door Java, het eiland waar zijn moeder Ine is geboren en zijn vader Pi is opgegroeid. Veel van de plaatsen uit hun jeugd, maar ook het Jappenkamp Cimahi waar zijn vader en opa werden geïnterneerd, hebben zijn identiteit mede bepaald. Met plezier neemt hij ons mee over dit drukke, maar mooie eiland. Toeristische tips wisselt hij af met persoonlijke herinneringen. In dit nummer het derde en laatste deel.

Negentig kilometer ten zuiden van Surabaya ligt de charmante stad Malang. Malang dankt haar eerste rijkdommen aan de koffieteelt, maar is nu bekend als appelstad. De appels uit Malang worden namelijk wereldwijd geëxporteerd. In de omgeving van Malang staan verschillende fruitboomgaarden.
Malang is echt een verademing met zijn schone, ruime straten en wijken met oude koloniale huizen. Degenen die een binding hebben met het voormalig Nederlands-Indië zullen zich hier snel thuis voelen en de huizenstijl herkennen. De ‘bergenbuurt’ met als hoofdstraat de Ijen Boulevard was de buurt waar mijn vader in de jaren ‘40 opgroeide. Neem vooral oude foto’s mee, dat maakt zoeken naar sporen een stuk makkelijker.
Bijzonder is ook een wandeling door kampung Warna Wira: de grauwe arme wijk is door studenten totaal opgefrist in allerlei kleuren. Om de kampung te betreden steek je de rivier over via een glazen brug.
Het prachtige Tugu hotel met oude Chinese kunst is zeker de moeite waard om een kop koffie te nuttigen of een ijsje te eten. Ik zal niet zeggen dat Toko Oen de meest culinaire keuken van Malang heeft, maar ga daar zeker de lunch gebruiken. Het interieur is in 80-jaar niet veranderd. Behalve Indonesische gerechten staan er ook oer-Hollandse gerechten op de menukaart, zoals een uitsmijter en een Wienerschnitzel.

LEES VERDER IN DE MEI-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button