Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Martin Sopacua: de eerste Molukse psycholoog in Nederland

Martin Sopacua was de eerste psycholoog in Nederland van Molukse afkomst. Hij is zijn ouders nog steeds dankbaar dat ze hem hebben laten studeren. Dat was in die tijd niet erg gebruikelijk:
‘Je vader is doctorandus!,’ zei Martins moeder vaak tegen Sharita.

Ze was supertrots op haar zoon. Terecht. Toen Martin in mei 1951 op driejarige leeftijd met zijn ouders, broers en zusje in Nederland aankwam, was een universitaire studie nog ver weg. Zijn vader was KNIL-militair en verdedigde zijn koningin en vaderland tegen de Japanners en Indonesiërs: ‘Oranje was alles voor hem’.
Toen Indonesië te gevaarlijk voor hem werd, emigreerde het gezin naar Nederland. Helaas bleek dat niet het beloofde land waarvoor de KNIL’ers hun leven hadden willen geven. Martin en zijn familie kwamen terecht in een van de barakken in kamp Overbroek in Kesteren. Met z’n zevenen in een piepkleine ruimte met één slaapkamer en één woonkamer. Martin sliep met z’n broers in één bed. Toch heeft hij het er fijn gehad. ‘Het leven in het kamp was heel gezellig. Het was er een zoete inval. Je kon overal spelen, alles was open en er waren geen beperkingen. Ik had er veel lol. Alleen de sociale controle was minder fijn.’

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button