Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Maureen Welscher: ‘Blijf met je woke tengels van mijn inlandse voormoeder af!’

Maureen Welscher is redacteur van INDAH*. Ze is trots dat ze afstamt van een inlandse oermoeder, een njai. Ze vindt het bespottelijk dat het woord inlands woke is.

Deze keer wil ik het hebben over mijn inlandse voormoeder. Ja, inderdaad, inlands zonder aanhalingstekens. Een vriend van mij, een kunsthistoricus, had mijn vorige column in INDAH* gelezen en appte me dat hij het zo verfrissend vond dat ik gewoon het woord inlands had gebruikt en dat hij woke zo zat was.
‘Wat een verademing, geen hond sprak in de kolonie van ‘‘inheemse vrouw”. Het woord inlands was destijds ook helemaal niet negatief of denigrerend. De mooiste kunstboeken van wetenschapper J.E. Jasper hebben de titel: “De inlandsche Kunstnijverheid”. Inlands… van het land… wat is daar negatief aan?’

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button