Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Onwelkom

Suze Zijlstra is historicus. Ze is de schrijfster van het succesvolle boek De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis.

Ik weet niet of mijn grootouders zich in Nederland ooit echt thuis hebben gevoeld. Ze waren al volwassen toen ze de situatie in Indonesië ontvluchtten, hadden daar kinderen gekregen die op jonge leeftijd mee gingen aan boord. Bijna zeventig jaar geleden kwamen ze aan. Na een (ongebruikelijk) warm ontvangst in een pension in Almelo volgden koudere jaren in hun nieuwbouwflat in Zwolle.

De verhalen waar ik mee opgroeide over hun aankomst in dit land gingen altijd gepaard met verhalen over uitsluiting. Ze arriveerden in een land in wederopbouw, dat zich al druk genoeg vond met het zorgen voor mensen die op eigen bodem waren geboren. Die hier echt thuishoorden. Er was een groot tekort aan woningen, dus niemand in Nederland zat te wachten op nog meer mensen die huisvesting nodig hadden — zeker niet mensen die ze als buitenlanders beschouwden. Mensen die in Nederland waren geboren en als kolonisten in Nederlands-Indië hadden gewoond waren natuurlijk wel welkom. Maar Nederlandse politici benadrukten dat mensen met Aziatische voorouders te veel op Indonesië ‘georiënteerd’ zouden zijn. Racistische vooroordelen speelden een grote rol. Ze zouden alleen maar naar Nederland komen om te profiteren, zouden niet snel zelf in hun onderhoud voorzien. Ze zouden niet goed weten hoe je je in Nederland hoorde te gedragen. Ze konden zich maar beter elders vestigen.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button