Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Rap eten op de trap

Een uitgebreid huwelijksdiner zat er voor het jonge bruidspaar Loes en Ru Fanoy niet in. Er moest even rap op de trap worden gegeten, want de taxi kon elk moment voorrijden voor hun huwelijksreis. Het leverde deze iconische foto op.

Loes Fanoy (90): “Op deze foto zie je mijn man Ru en ik die snel wat bami naar binnen werken. We waren die middag getrouwd en hadden haast, want we zouden op huwelijksreis gaan. De taxi kon elk moment voorrijden. De foto is bij mijn moeder thuis in Leidschendam genomen.
Ik kwam in 1946 vanuit Indië met mijn moeder, zus, broer en grootmoeder naar Nederland waar we bij familie gingen wonen in Wassenaar. Tot we in 1949 een huis van Pelita in Leidschendam konden betrekken. Die huizen waren speciaal gebouwd voor weduwen die hun man in voormalig Nederlands-Indië tijdens de oorlog hadden verloren. Mijn vader overleed in de oorlog in mei 1943 aan de Birma spoorweg. Ook de moeder van Ru kwam zonder echtgenoot naar Holland. Ru woonde net een paar maanden eerder aan de Trompstraat: zij op nr. 6 en wij op nr. 22. Het was de tijd dat je alles met elkaar deelde. Af en toe leenden we suiker of zout bij elkaar zoals je dat vroeger deed. Al snel sloeg de vonk tussen Ru en mij over. In november 1955 zijn we getrouwd. Vroeger was het nog zo dat als je vóór het einde van het jaar trouwde, je daar een belastingvoordeel van had. Dat konden we wel goed gebruiken, elk dubbeltje moest worden omgedraaid. Geld voor een echte bruidsjurk had mijn moeder niet, maar wel voor het zwarte mantelpakje dat ik droeg.

LEES VERDER IN DE NIEUWE EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button