Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Van trauma naar lichtheid

In het beeldboek Van Trauma naar lichtheid neemt traumatherapeut en beeldenmaakster Mariska Helling (1966) je mee op reis op de weg die ze aflegde om haar existentiële trauma te verwerken. Het is een kwetsbaar, teer en soms rauw verhaal over diep vallen en weer opstaan. Door middel van schilderachtige beelden, sfeervolle collages, gelaagde teksten en troostende gedichten volg je haar van het donker naar het licht.

Mariska Helling: “Ik ben een nakomeling van de koloniale samenleving uit Nederlands-Indië en ik behoor tot de tweede Indische naoorlogse generatie. Mijn ouders gingen als een gebroken oorlogsgetraumatiseerd gezin naar Nederland en lieten hun vier overleden kinderen achter. Net als veel Indische en Molukse families wilden zij eigenlijk in Indonesië blijven. Op het moment dat wij naar Nederland zijn gekomen verloren wij als familie onze existentie, ons bestaansrecht.”
Inmiddels is bekend dat trauma doorwerkt in de volgende generaties. Collectief trauma is verbonden aan de geschiedenis van de Indische Nederlanders en Molukkers, waarbij thema’s als ontworteling, migratie, kolonisatie en oorlogstrauma’s centraal staan. Ook het gezin waarin Mariska opgroeide werd hierdoor getekend. Een levensbedreigende ervaring veranderde haar leven fundamenteel. Mariska: “Een ernstig ongeluk bleek ook een positief keerpunt in mijn leven te zijn. Voor mij was het een opening naar een rijke onzichtbare wereld. Door me hiervoor open te stellen kon ik mijn trauma’s verwerken. Er bestaat meer tussen hemel en aarde. Dat heeft mij op mijn helingsreis gedragen. Voor iemand zoals ik, die wetenschap hoog in het vaandel heeft staan, is dit een eye-opener geweest. Ik leerde aan den lijve dat spiritualiteit en wetenschap elkaar kunnen versterken bij het verwerken van trauma’s.”

LEES VERDER IN DE juni – juli-EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button