Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Verlies en leegte zijn kenmerkend voor een verhaal over het koloniale verleden en migratie’

Als historicus is Esther Captain gefascineerd door de vraag hoe de breuken in indische families en in de Indische geschiedenis zijn ontstaan.
‘De ring die ik draag verbindt mij met mijn vader.’

Het Haags Historisch Museum is op zoek naar bijzondere en persoonlijke voorwerpen die vertellen over Indonesië, Suriname en de Caribische eilanden én over de relatie met Den Haag. Een aantal daarvan komt in een grote tentoonstelling die in maart 2023 zal worden geopend over het koloniale verleden van de regeringsstad Den Haag. Als lid van het adviespanel bij deze expositie was mij gevraagd welk object ik hiervoor zou aandragen. Ik hoefde daar niet lang over na te denken: de Indische ring met groene olijfsteen die ik al decennialang om mijn rechter ringvinger draag.

Mijn Indisch-Chinese grootouders hebben maar weinig kunnen meenemen op de Groote Beer, het schip dat hen in 1956 vanuit Jakarta naar Rotterdam bracht. Een ring weegt vrijwel niets en je draag het op je lijf. Goud is waardevast en kan in oorlogstijden nodig zijn om te overleven. Daarom heeft deze ring de overtocht over de oceaan kunnen maken; allerlei dierbare familiele-den en praktische spullen hebben zij achter moeten laten. Daarin zit ook de paradox van de tentoonstelling in het Haag Historisch Museum. Deze zal bestaan uit vele betekenisvolle voorwerpen, terwijl het verlies en leegte kenmerkend is

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button