Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Yogyakarta is het culturele centrum van Java, de ziel van het eiland. En één van de gezelligste steden van het land’

Voor zijn eerste reis in 1993 naar Indonesië trok Flip Stoltenborgh vijf weken door Java. Het eiland waar zijn moeder Ine is geboren en zijn vader Pi is opgegroeid. Veel van de plaatsen uit hun jeugd maar ook het Jappenkamp Cimahi waar zijn vader en opa werden geïnterneerd, hebben zijn identiteit mede bepaald. Met plezier neemt hij ons mee over dit drukke maar mooie eiland. Toeristische tips wisselt hij af met persoonlijke herinneringen. In dit nummer het tweede deel.

door Flip Stoltenborgh/Merapi Tour & Travel

Yogyakarta is het culturele centrum van Java, de ziel van het eiland. Daarnaast is het ook één van de gezelligste en meest bezienswaardige steden van Indonesië, mede door het ommuurde koninklijke paleis, de Kraton, wat al een stadje op zich is. Je vindt er talloze historische kunstwerken en schilderijen. Dagelijks wordt er in de ochtenduren gerepeteerd op de gamelan, op sommige

dagen met dans en/of zang. De huidige sultan woont nog steeds in het paleiscomplex. Het Waterpaleis ligt op loopafstand en is alleen in de ochtend te bezoeken.
Voor het winkelen kunt je terecht op de Malioborostraat, met overdag talloze kraampjes en in de avonduren lekkere eetstalletjes. Breng ook een bezoek aan de vogeltjesmarkt Pasar Burung, één van de vele batikgalerijen of ga naar het zilverstadje Kota Gede. In de avond kun je in het centrum een voorstelling van het Ramayana ballet bijwonen.
Op een klein uur van Yogyakarta ligt de Borobudur. Dichterbij ligt de Hindoeïstische tempel Prambanan, waar regelmatig het Ramayana ballet wordt opgevoerd.
Richting de kust ligt het plaatsje Imogiri. Hier bevinden zich de laatste rustplaatsen van de heersers van Mataram, de Soesoehoenans van Soerakarta, de sultans van Yogyakarta en van andere hoge Javaanse edelen. De naam Imogiri komt uit het Sanskriet en betekent Sneeuwberg. Je kunt ter plaatse besluiten de sultansgraven te bezoeken.
Ga vooral op zondag eens naar het strand van Parangtritis. Je kijkt je ogen uit hoe de lokale bevolking geniet van het strand en de dag doorkomt met selfies maken, het liefst met jou erbij!
In Yogyakarta zitten erg veel lekkere restaurants, van murah (goedkoop) tot mahal sekali (erg duur). In die laatste categorie valt Gadjah Wong, maar de keuze is enorm en ik geloof dat ik nog nooit zo’n lekkere sambal goreng tempeh heb gegeten. Mooie ambiance ook! Als je in de Prawirotamanwijk logeert, moet je zeker ook bij Via-Via gaan eten. Enorm leuke sfeer, niet duur en erg lekker. Je kunt er veel informatie over Yogya vinden en ze geven ook kookcursussen.
Het meest authentiek is om Nasi Gudeg – een in kokosmelk gestoofd jackfruit gerecht- te gaan eten bij een van de lesehan (eetstalletjes) aan de Jalan Malioboro.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button