Indah* kopen
Nieuws

In PINDA*: ‘Het land dat eens zo vertrouwd was voor de Indische Nederlanders voelde nu vreemd aan. Maar wat waren de opties? ’

Het afscheid van Nederlands-Indië kwam voor de Nederlandse en Indische gemeenschap in golven. Meteen na de oorlog, in de jaren 1945-1949, vertrokken meer dan honderdduizend mensen naar Nederland. Het ging in de meeste gevallen om oorlogsslachtoffers, weduwen, (half)wezen en gepensioneerden, die zich blijvend in Nederland zouden vestigen.

Anderen gingen naar Nederland voor herstel om daarna hun werk in Indië weer op te pakken. Deze ‘Indische evacués’ – in meerderheid totoks – verschilden door hun hoge opleiding en goede banen, de aanwezigheid van familie in Nederland en hun bekendheid met dat land van de zogeheten ‘repatrianten’, de groepen die later naar Nederland zouden vertrekken.

Dit is een deel van het artikel ‘ Kroniek van een aangekondigd afscheid ‘ in PINDA*

Bestel ‘m hier, digitaal (klik).

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Ook interessant

Bekijk ook
Close
Back to top button