Indah* kopen
Nieuws

In PINDA*: Reggie Baay en de oermoeder van de Indo

In 2008 verscheen het boek ‘De njai. Het concubinaat in Nederlands-Indië.’ Daarmee doorbrak schrijver Reggie Baay na een zoektocht van jaren een eeuwenlang Indisch taboe.

‘Nooit zal ik de reactie van mijn vader vergeten toen ik hem voor het eerst naar haar vroeg. Ik moet een jaar of zes, zeven geweest zijn en had al enige tijd met jaloezie naar mijn Nederlandse leeftijdgenoten gekeken die regelmatig hun oma bezochten: een doorgaans lieve, goedmoedige, oude vrouw door wie ze voortdurend werden volgestopt met koek en snoep. Het was alsof hij een elektrische schrok kreeg: zijn ogen sperden zich wijd open, vervolgens draaide hij zich om en liep toen snel weg. Ik was verbijsterd. Het voelde alsof ik hem – onbedoeld – een nederlaag had toegebracht. ‘

Dit is een deel van het artikel ‘Ode aan de oermoeder’ in PINDA*

Bestel ‘m hier (klik).

Of koop PINDA* in de winkel, verkrijgbaar bij uw tijdschriftenwinkel zoals AKO, Bruna, Readshop, ruim 3.500 verkooppunten in ons land. Is PINDA* uitverkocht? Vraag uw winkelier bij te bestellen bij de distributeur, dat kan.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Ook interessant

Back to top button