Indah* kopen
Nieuws

In PINDAH*: Xaviera Hollander Een gewoon Indisch meisje

Ze vergaarde roem als Xaviera Hollander met de internationale bestseller de Happy Hooker. Maar eigenlijk is Xaviera een Indisch meisje dat in Soerabaja werd geboren en in het Jappenkamp opgroeide.

door Simone Jacobs foto C. Kamergorodski

75 jaar vrijheid? Xaviera, een knappe, ronde vrouw, moet even nadenken. Ze zit in een comfortabele stoel, in de grote zitkamer van haar Amsterdam-Zuid-villa met veel Indische symbolen zoals wajangpoppen. Veel aandacht voor de bevrijding in Indië, 15 augustus 1945, is er in Nederland nooit geweest, zegt ze. De mensen uit Indië en hun leed zijn dikwijls niet serieus genomen. ‘Er werd niet over gepraat. Dat zie je ook in die serie van Coen Verbraak over de jongens die direct na de oorlog naar Indië werden gestuurd en daar vreselijke dingen moesten doen en vreselijke dingen meemaakten Ze hebben er nooit met iemand over gepraat. Ook niet met hun familie.’

Bij Xaviera thuis werd trouwens wel over de oorlog gepraat. Door haar moeder en ook door haar vader, over de verschrikkelijke mishandelingen die ze hebben moeten doorstaan. Xaviera schreef er een boek over, al in 2001 onder de titel Kind af. Deze autobiografie is dit jaar in herdruk genomen. Waarom, zo kun je je afvragen? Omdat het verhaal van Xaviera de gruwelen van oorlog laat zien: de wanhoop van gevangenen, de wreedheid van de onderdrukker, het willekeurig geselen en doden van onschuldigen en de honger, die eeuwige honger.

Lees verder in de nieuwe PINDAH*, bestel ‘m hier.

Ook interessant

Back to top button