Indah* kopen
Nieuws

Sneak preview: Liefde in tijden van oorlog. Lees het in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

Dit is een deel van het artikel ‘Liefde in tijden van oorlog’ in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die medio september 2019 verschijnt.

foto Boom

Ze zijn nog jong, op zoek naar avontuur en boordevol met goede bedoelingen, de 135.000 Nederlandse soldaten die tussen 1946 en 1949 naar Nederlands-Indië trekken. In het boek Liefde in tijden van oorlog wordt helder hoe universeel de taal van de liefde is.
Stel, je hebt nooit een voet over de provinciegrens gezet en je krijgt de kans op een spannende ervaring in het verre Nederlands- Indië. Heroïsche daden liggen in het verschiet, want jij gaat Nederlandse onderdanen beschermen en de kolonie voor het land behouden. De Duitsers zijn net verslagen, misschien niet door jou persoonlijk, maar nu is het jouw beurt om tegen een vijand te strijden, uit vrije wil of omdat de dienstplicht roept. Dan beloof je je verloofde in Holland dus eeuwige trouw en stap je met je kameraden op de boot. Wel is je voor en tijdens de overtocht ingeprent: ‘Toon Uw wilskracht door U te ONTHOUDEN VAN BUITENECHTELIJK GESLACHTSVERKEER; kunt ge dit niet, onthoudt U dan zoveel mogelijk’. De gruwelijke beelden die tijdens een filmavond worden vertoond, van druipers en zwerende penissen die door een injectienaald worden doorboord, maken je misselijk, maar je denkt niet dat deze Amerikaanse voorlichtingsfilm iets met jou te maken heeft. Weet jij veel.
Zo is het in de periode van 1946 tot 1949 duizenden jongemannen vergaan, waarvan velen nog bleue maagden waren toen ze aan boord gingen. Eenmaal in de tropen aangekomen, moesten ze weken, soms maanden wachten op enige actie. En als die eenmaal kwam, was alles zo onverwachts en gevaarlijk, dat er onbekende driften loskwamen. Deze, gecombineerd met heimwee naar het veilige thuisland, maakten dat de soldaten leden onder een onbedaarlijk verlangen naar troost en intimi- teit. En die vonden ze bij de Indonesische meisjes. Die waren schaarser gekleed dan hun verloofdes, en meestal niet zo preuts – en bovendien lette niemand op of de mannen zich wel deugdzaam gedroegen.

Lees het hele artikel in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m hier alvast.

Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur

Scheldwoord of geuzennaam?

In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam. 
Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Back to top button