Indah* kopen
Nieuws

Michiel Eduard in de nieuwe PINDAH* : ‘Pulang, pulang riep mijn vader voortdurend tijdens de vlucht naarmate wij dichter bij onze bestemming kwamen..’

‘Ik voel me overal Indo’

DJ en singer-songwriter Michiel Eduard geniet zichtbaar van zijn favoriete Indo-maaltijd sambal goreng tempeh kering, sateh ajam en sajoer lodeh in de Amsterdamse toko Toradja House. Hij verhaalt vol passie over zijn verbondenheid met het land van zijn vader: Indonesië.

Op zijn zestiende bezocht hij Indonesië voor de eerste keer met zijn ouders. ‘Niet alleen voor mij, mijn zus en mijn Nederlandse moeder was het de eerste keer; het was ook de eerste keer terug voor mijn vader’.

‘Pulang, pulang’ riep mijn vader voortdurend tijdens de vlucht naarmate wij dichter bij onze bestemming kwamen. Steeds meer zonderde hij zich af, sprak opgewonden in het Indonesisch en liep zover mogelijk naar de voorkant van het vliegtuig. Alsof hij zo eerder weer thuis zou zijn.

In between two worlds

Dat de geschiedenis ook een sociale ‘brug’ heeft geslagen tussen Nederland en Indonesië is helder. Hoeveel mensen zijn teruggekeerd naar Indonesië is niet bekend. Hoe bewegen de ‘repatrianten’ zich over de brug tussen die twee landen? Sommigen hebben blijvend de Gordel van Smaragd verruild voor het Lage Land. Anderen zijn er tijdelijk en keren terug. Sommigen hebben spijt van hun terugkeer, spijtoptanten, maar dan de omgekeerde route…

Vier portretten over de aantrekkingskracht tot het Oosten of tot het Westen?

Lees verder in de nieuwe PINDAH*, bestel ‘m hier.

Ook interessant

Back to top button