Indah* kopen
Nieuws

Ongewenst in twee landen. Straks in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

Dit is een deel van het artikel ‘Kroniek van een aangekondigd afscheid’ in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die 19 september 2019 verschijnt.

Door Onno Sinke

Het was een sombere, regenachtige dag; de zon liet zich amper zien op 27 december 1949. Voor het Paleis op de Dam in Amsterdam luisterde een menigte mensen via luidsprekers naar de historische gebeurtenis die binnen plaatsvond. In het paleis namen om klokslag tien uur de Nederlandse en Indonesische delegaties plaats aan tafel. ‘Het is een voorrecht om deze daad van overdracht der soevereiniteit te verrichten tegenover de geschiedenis,’ sprak koningin Juliana, ‘of beter gezegd, voor het aangezicht Gods die weet waarom dit samengaan in vrijheid niet eerder en ook niet later werd bereikt.’ De 27e december mocht dan, vanuit Nederlands oogpunt, het formele afscheid betekenen van de kolonie Nederlands-Indië, in werkelijkheid kwam dat afscheid in vele vormen en op vele momenten. Voor veel Indonesiërs – en zeker voor de Republikeinse politici was het koloniale tijdperk officieel geëindigd met de onafhankelijkheidsverklaring van Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945. Maar gevoelsmatig was de Nederlandse aanwezigheid voor veel Indonesiërs al langer voorbij. Door de nederlaag tegen de Japanse invasielegers op 8 maart 1942 was het gezag van de almachtige Nederlanders al vergruizeld.

Onno Sinke is historicus en doet onderzoek naar de Bersiap* binnen het onderzoeksprogramma ‘onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in indonesië, 1945-1950’ van de onderzoeksinstituten KITLV*, NIMh* en NIOD*. Daarnaast is hij beleidsonderzoeker/adviseur bij het ARQ kenniscentrum oorlog, vervolging en geweld.

Lees het hele artikel in PINDA*. Bestel ‘m hier alvast.

Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur

Scheldwoord of geuzennaam?

In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam. 
Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Bekijk ook
Close
Back to top button