Indah* kopen
Nieuws

Sneak preview: Tim Oliehoek en Mei Li Vos in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

(foto Harold Pereira)

Ze Zijn Hollands opgevoed, maar nu ze ouder worden kruipt hun bloed waar het niet gaan kan. Hoe Indisch zijn politica Mei Li Vos en filmregisseur Tim OlieHoek?

Hier alvast een fragment uit het interview

Een gesprek tussen twee Indo’s die zich pas op latere leeftijd bewuster van hun Indische identiteit zijn, dat was het uitgangspunt. ‘Ja, dat lijkt me leuk,’ reageerde filmregisseur Tim Oliehoek enthousiast. ‘Maar ik heb dus écht geen Indische opvoeding gehad. Mag ik dan wel in Pinda*?’ Juist wel! Want hoezeer is een Indische opvoeding een vereiste om je Indo te kunnen noemen? In hoeverre is de zogeheten Indo kesasar*, zoals Tim soms vermanend door andere Indo’s wordt genoemd, minder Indisch dan zij? Waarin uit zich dat? En hoe meet je zoiets? Als dat al kan. Dus ontmoeten Tim en Mei Li elkaar in hotel Jakarta in Amsterdam. Een moderne, best nieuwe locatie, waar beiden op de fiets – kan het Hollandser? – naartoe zijn gekomen. ‘Mijn dochter heeft jouw film Wiplala wel 150 keer gezien,’ zegt Mei Li Vos direct na binnenkomst tegen Tim Oliehoek. Een wonderkind werd hij bij zijn debuut genoemd, bijna vijftien jaar ge- leden. Inmiddels is hij de kameleon onder de Nederlandse filmregisseurs. Twee keer won hij een Gouden Kalf.
Mei Li Vos zat jarenlang in De Tweede Kamer voor de PvdA. Deze zo- mer werd zij beëdigd als senator in de Eerste Kamer, waar zij de fractie van de PvdA leidt. Aanvankelijk hielden ze zich nauwelijks bezig met hun Indische afkomst, zeggen ze allebei, maar op een zekere leeftijd kruipt het Indische bloed toch waar het niet gaan kan.

Nog een paar dagen, dan is PINDA* klaar om te worden aangeleverd bij de drukker. Journalisten, fotografen en vormgevers leggen de laatste hand aan prachtige pagina’s en een prachtig blad. Vanaf 17 september ligt het blad in de winkel.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Back to top button