Indah* kopen
Nieuws

The Third Generation: “Ik ben echt trots op mijn roots en de Indo-trekken die ik heb”

In onze nieuwe rubriek ‘The Third Generation’ laten we derde generatie Indo’s, Molukkers en Papoea’s aan het woord. We duiken in hun leven en praten over het vaderland van hun ouder(s), opa’s en oma’s. Deze week spreken we Lisa Kempff  (20).

Even voorstellen

Naam: Lisa Kempff

Leeftijd: 20 jaar

Woonplaats: Gouda

Werk: Kinderdagverblijf

Lievelingseten: Babi ketjap

Lisa en haar familie

Kookboek én agenda, de Pindah* Culinaire Agenda 2021 € 17,95

Te koop via onze website maar ook in uw boekwinkel (vraag er naar)
De makers van Pinda* (2019) en Pindah* (2021) hebben iets nieuws bedacht: de Pindah* Culinaire Agenda 2021.
Een volledige agenda én kookboek met tientallen recepten.
Dit is de volledige inhoud, de agenda telt 192 pagina’s plus een prachtig omslag met een opdruk van folie-goud, gebonden in een handige ringband.
Het formaat is ca. 15 x 21 cm, staand.

Klik hier om te kopen

De 2020-editie van het magazine Pindah* € 6,95

Nog steeds te koop via onze website, koop ‘m nu.
De 2020-editie van PINDAH* is nu niet meer te koop in de winkels. De prijs bedraagt € 6,95 exclusief een kleine bijdrage aan onze verzendkosten, exemplaren die vanaf nu worden verzonden gaan in kleine partijen.
Maar u kunt nog steeds via de website bestellen

Klik hier om te kopen

Roots

“Mijn opa (vaderskant) is geboren in Bandung, Java. Nadat zijn vader was overleden als krijgsgevangene, bleef hij over met zijn moeder en zusje. Na de oorlog hebben zij gekozen om met de boot naar Nederland te komen. Mijn opa heeft in Nederland mijn oma ontmoet. Zij zijn getrouwd en daaruit is mijn vader gekomen.”

Identiteit

“Vroeger was ik minder bezig met mijn roots. Ik had zelf niet echt door dat ik Indisch was, want je ziet het niet heel erg aan mij. Later begon ik steeds meer interesse te krijgen in Indonesië. Ik begon me meer te verdiepen in onze familiegeschiedenis en wilde graag ook meer verhalen horen van mijn opa.”

“Er zijn wel een aantal typische Indo karaktereigenschappen die ik terugzie in onze familie. We houden ontzettend veel van eten, maar vooral als we dit samen als familie kunnen doen. Ook de bescheidenheid zie je terug bij ons. Ik houd van lekker pittig eten en vroeger at ik altijd netjes mijn bordje met rijst op.”

Herinneringen

“Opa is helaas overleden in 2008, ik was toen nog jong, maar heb zeker herinneringen aan hem overgehouden. De herinneringen hebben vooral te maken met zijn karakter, hoe hij was. Hij kon nooit stilzitten, hij was altijd bezig. Natuurlijk kan ik het eten ook niet vergeten. Hij deed overal een klodder sambal bij, hoe pittiger hoe beter.”

“Praten over het verleden deed mijn opa niet graag. Dit kwam omdat de tijd dat hij daar woonde niet bepaald leuk was. Ze zijn ook niet op een fijne manier weg gegaan uit Nederlands-Indië dus hij besprak het niet vaak. Als hij erover sprak was het over de oorlog en de Jappenkampen. Hij heeft zijn vader verloren aan de spoorwegen daar, dat was ook heel moeilijk voor hem.”

“Toen het minder goed ging met opa begon hij wel steeds meer te verlangen naar Indonesië. Hij wilde opeens graag een keer terug. Dit is er helaas nooit van gekomen, maar het was bijzonder om te zien hoe hij plots een soort heimwee kreeg naar zijn geboorteland.”

Toekomstblik

“Ik ben echt trots op mijn roots en de Indo trekken die ik heb. Ik zou dit ook graag willen doorgeven aan mijn kinderen. Ik heb ook weleens gezegd ‘Ik adopteer gewoon Indonesische kinderen zodat de roots in de familie blijven’. Ik merk gewoon dat per generatie de kennis over onze roots een beetje achteruit gaat. Daarom is het zo belangrijk om je te blijven informeren en te leren over je eigen familiegeschiedenis.”

“Mijn familie en ik willen heel graag een keer naar Indonesië om te geboorteplek van mijn opa te bezoeken en daar ook een deel van zijn as uit te strooien. Dit wilde hij heel graag. Ik merk ook dat mijn oma steeds meer bezig is met het verleden van opa en zijn familiegeschiedenis. Zij wilt dit echt in leven houden en doorgeven.”

Wat zou jij nou graag in de PINDAH willen lezen?  

“Ik heb zelf niet echt veel meegekregen, althans niet bewust, van de Indische normen en waarden. Daar zou ik heel graag meer over willen lezen. Ik zou graag meer willen weten over typische Indo dingen zoals het eten en karaktertrekken. Ik heb pas de Bijbel van de Indonesische keuken gekregen en dat vind ik echt geweldig!”

Opa van LisaOpa in zijn jongere jaren met zijn gezinOpa & omaVader van LisaLisa met haar oma en broer
Previous
Next

Ook interessant

Back to top button