Indah* kopen
Nieuws

‘Toch zal men U gastvrij opnemen (afgezien dan van sommige beroepshuisjesmelkers en te inhalige pensionhouders)’

Berichten van het hospitaalschip ss ‘Atlantis’ van Batavia naar Amsterdam, tussen 11 Juni en 10 Juli 1950. Tijdens die overtocht zijn er 54 (!) baby’s geboren

In de  maand Juni (2020) is  het 70 jaar geleden  dat het hospitaalschip ss ‘Atlantis’ van Batavia naar Amsterdam voer met heel veel Indische en Nederlandse KNIL’ers aan boord. De tocht vond plaats tussen 11 Juni en 10 Juli 1950. Tijdens die overtocht zijn er 54 (!) baby’s geboren, waaronder Hendrik Engelkes die ons prachtige documenten en herinneringen tuurde. Daaruit gaan we de komende dagen delen publiceren.

De illustratie boven dit artikel is een deel van het bericht dat Luitenant-Kolonel (‘de C.O.T’) J.T.H. van Wijeren aan de opvarenden schreef. Citaat:

Toch zal men U gastvrij opnemen (afgezien dan van sommige beroepshuisjesmelkers en te inhalige pensionhouders ) echter overal naar de aard der bevolking: die voor de verschillende delen van ons kleine land meer verschilt dan gij wellicht reeds weet en waaraan gij U zult moeten aanpassen. In Friesland en Zeeland bijvoorbeeld zaI het waarschijnlijk langer duren voor men met elkander op vertrouwelijken voet raakt dan in Limburg; ln het Noorden wordt het leven vaak wat zwaarder opgevat dan in het Zuiden en zo zijn er natuurlijk nog wel meer verschillen.

De nieuwe PINDAH* nog niet besteld? Klik hier

Ook interessant

Back to top button