Indah* kopen
Nieuws

Van Pasar Malam Tong-Tong naar Pasar Malam Besar naar Tong Tong Fair. Straks in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

Dit is een deel van het artikel ‘Celebration of diversity’. In 1959 vindt een groepje Indische Nederlanders de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk dat het een evenement organiseert: een Indische openbare ruimte, waar iedereen welkom is.

in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die medio september 2019 verschijnt.

door Ricci Scheldwacht fotografie Arenda Oomen, Serge Ligtenberg, Henriette Guest, Dick de Jager

Sindsdien wordt het festival elk jaar georganiseerd, aanvankelijk onder de naam Pasar Malam Tong-Tong – in de jaren 70 als Pasar Malam Besar – en sinds 2009 als Tong Tong Fair. Op het Malieveld in Den Haag verrijst een Indisch dorp waar de Indische cultuur wordt gevierd door middel van tentoonstellingen, lezingen, interviews, kookdemonstraties, muziek, dans en theater. Je kunt er ook shoppen of iets eten bij een van de stalletjes in de Eetwijk.
Al vanaf de allereerste editie wordt het culturele programma betaald met de opbrengsten uit de verhuur aan de ondernemers die een standruimte huren. Als particulier initiatief krijgt de Tong Tong Fair geen subsidie van de overheid. Zo draait het festival al meer dan zestig jaar voor negentig procent op eigen inkomsten, waarvan de kaartverkoop een belangrijk deel uitmaakt.

Lees het hele artikel in PINDA*. Bestel ‘m hier alvast.

Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur

Scheldwoord of geuzennaam?

In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam. 
Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Back to top button