IN HET NIEUWE NUMMER: Dit familiebedrijf LIGT ME NA AAN HET HART’

Restaurant Indonesia Asli zit al ruim 35 jaar in Utrecht. En nog steeds wordt het bedrijf gerund door de oorspronkelijke familie, die afkomstig is uit Tjepoe, Midden-Java. Ook de derde generatie staat inmiddels in de keuken.
In 1982 kwam opa Broto naar Nederland, drie jaar later volgden oma Oemni Oemmi (1940) en dochter Eni (1965). Het was oma Oemni Oemmi die bedacht dat Utrecht wel een authentiek afhaalrestaurant kon gebruiken, eentje met de smaak van thuis. Ria Amrozi (1992): “Het begon allemaal met oma’s nasi kuning. Ze werd vaak gevraagd om dit op feestjes te maken en er was zo veel vraag naar dat ze een klein cateringbedrijfje begon. Toen kwam dus het idee van een afhaaltoko waar mijn grootouders en moeder gingen koken. Het moet toch wel een struggle zijn geweest, want ze waren de Nederlandse taal niet machtig en hadden ook geen familie hier in Nederland op wie ze terug konden vallen. Ze moesten hier helemaal opnieuw beginnen. Sinds een jaar of vijf ben ik full time mee gaan helpen in het restaurant. Opa is acht jaar geleden overleden, dus nu staan we met drie vrouwen in de keuken. Sommige mensen denken dat ik in de zaak moest werken, maar het is helemaal mijn eigen keus geweest.”
“Ik heb International Business and Mangement en marketing gestudeerd en dacht dat mijn ambitie in het internationaal bedrijfsleven lag. Na mijn studie heb ik korte tijd daarin gewerkt, maar ik vond het niet bij mij passen en zag me dit niet tot mijn 67ste doen. Daarnaast besefte ik dat dit familiebedrijf me na aan het hart lag. Het zou zonde zijn om het te zien verdwijnen. Voor mijn gevoel zit er nog veel potentie in, dan komt mijn studie toch nog goed van pas.”




