
NAZOMEREN MET INDISCHE RECEPTEN
Nu de zomer voorbij is en de zon zich minder laat zien, is pittig eten wel zo fijn om de warmte nog een beetje vast te houden. En pittig is de babi setan zeker! Een mosselsoepje is ook zeker verwarmend en de herinnering aan Indië hou je levend met ouderwetse recepten als nasi goreng stijl Koninklijke marine of sambal goreng koewah. Selamat makan!
LOEMPIA’S UIT JAKARTA
Ingrediënten
- 50 gram gepelde garnalen
- 150 gram varkensgehakt
- 1 stuk witte kool gesnipperd
- 50 gram taugé
- 1 prei in dunne ringetjes
- 1 gesnipperd uitje of sjalot
- 1⁄2 theelepel sambal badjak
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel selderie, gehakt
- 1 losgeroerd ei
- zout en verse peper
- olie om te frituren
- 8 loempiavellen
- sesamolie
Maak eerst de vulling. Was de taugé en verwijder de schilletjes. Laat de taugé uitlekken en opdrogen. Hak de garnalen in stukjes. Bak het gehakt in de olie tot het verkleurt en in kruimels uiteenvalt. Voeg dan prei, kool, ui en zout en peper toe. Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken. Schep de taugé erdoor, pers de knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, sambal en bladselderie toe. Schep alles goed om. Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
Leg de loempiavellen uit. Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er sesamolie over en schep alles goed om. Schep de vulling in het midden van de loempiavellen. Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met losgeroerd ei. Vouw de vellen om de vulling dicht. Olie verhitten totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is. Bak de loempia’s aan weerszijden goudbruin. Niet meer dan 2 tot 3 loempia’s tegelijk, anders zakt de temperatuur van de olie teveel. Houd ze daarna eventueel warm in de oven.