Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Het is gebeurd, ik ben er goed uitgekomen en nu leef ik voor jullie’.

Trees Melger heeft een moeilijke jeugd gehad in Nederlands-Indië.
Toen ze acht jaar was, overleed haar moeder. Een jaar later brak de oorlog uit en belandde ze in een Japans interneringskamp. In 1960 kwam ze met haar man en gezin naar Nederland. ‘Ik vind het lastig om een beschrijving te geven van de Indische cultuur. Vooral omdat ik een groot deel van mijn leven heb doorgebracht in het internaat.’

Zwijgen
‘Nu praat ik over mijn verleden maar met mijn eigen kinderen doe ik dit eigenlijk niet. Zij vinden het vreselijk wat mij is overkomen. Mijn dochter heeft altijd aangegeven dat ik erover mag praten maar het doet hen zoveel verdriet. Dat wil ik niet. Ik zeg altijd ‘het is gebeurd, ik ben er goed uitgekomen en nu leef ik voor jullie’.
Als ik praat over het verleden dan praat ik vaak in de derde persoon. Dat maakt het makkelijker. Alsof ik over iemand anders aan het praten ben. Soms als mijn kinderen wat vroegen dan vertelde ik het wel maar ik begin er zelf nooit over. Ik weet niet waarom ik er niet over praat.
Ik put steun uit de gedachte dat er hier bij Rumah Kita* meer mensen wonen met een verleden in Indonesië. Zij hebben dingen meegemaakt die ik ook heb ervaren.
Hierdoor krijg ik het gevoel dat ik bondgenoten heb en ik er niet alleen voor sta. Alsof we het verdriet zwijgend met elkaar kunnen delen.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button