Indah* kopen
Featured

‘Mijn leven voelt als een grote leugen’

Zes jaar geleden ontdekte Peggy dat haar vader niet haar echte vader was. Ze was het biologische kind van een Japanner met wie haar moeder in de kamptijd een relatie had. Het zette haar leven en dat van haar gezin volledig op z’n kop.

Peggy* (1944): “Zes jaar geleden belde ik mijn neef op om te vertellen dat ik een rootsreis naar Magelang ging maken, mijn geboortestad. Mijn neef was even stil en antwoordde toen: ‘Peg, niet weggaan, ik rij nu naar je toe.’ Wat er aan de hand was wilde hij niet door de telefoon zeggen. Na een half uur kwam hij binnen en zei: ‘Peg, ik moet het je nu vertellen, ik loop er al zo lang mee rond. Iedereen weet het behalve jij. En ik weet dit al sinds je vijf was.’ Ik zei: maar wat is er dan, wat moet je me vertellen?’ Toen vertelde hij me dat mijn vader niet mijn echte vader was. Mijn biologische vader was een Japanner.”

Familiegeheim
De moeder van Peggy was al getrouwd met Peggy’s vader en samen hadden ze een zoon. Tijdens de oorlog zaten ze in twee afzonderlijke interneringskampen.
Haar moeder zat in een krijgsgevangenkamp in Magelang en kreeg een verhouding met een Japanse man. Peggy: “Toen mijn ouders na de oorlog herenigd werden, heeft mijn vader mij erkend als mijn familie erachter. Maar de hele familie heeft er altijd over gezwegen, zelfs mijn broer wist het. Mijn neef heeft zich zijn hele leven lang schuldig gevoeld. Jarenlang wachtte hij tot er een goed moment kwam om het mij te vertellen, maar dat moment kwam nooit. Tot de last voor hem te groot werd en hij het geheim aan mij moest vertellen omdat hij er zelf aan onderdoor ging.”

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button