
Jop van der Bijl (65) is weliswaar geen Indo maar hij kookt wel als een Indo. Op YouTube heeft hij een grote schare Indische fans, vooral zijn martabak oogst veel lof. Jop: “Het enige lijntje dat ik met Indië heb, is dat mijn vader daar tijdens de politionele acties heeft gevochten. Maar hoewel hij wel van Indisch eten hield, kon hij het zelf niet klaarmaken. En mijn moeder kon al helemaal niet koken, dus toen ik een jaar of 20 was, ging ik mijn eigen potje maken. Op een gegeven moment woonde ik in Middelburg en daar heb ik Indisch leren koken van een oud, Indisch mannetje. In het begin begreep ik niks van al die Maleise woorden, maar ik begon alles wat los en vast zat te lezen. Mijn eerste kookboek was denk ik van Bep Vuyck. Op een gegeven moment kwam ik in Harderwijk wonen en wilde ik deelnemen aan de pasar malam die daar werd gehouden. Al die Indo’s keken naar me met opgetrokken wenkbrauwen. Je zag ze denken: wat moet die blanda hier. Maar toen ik een rijsttafeltje voor ze had gemaakt, waren ze finaal om. Kers op de taart was toen ik een Indisch buffet mocht maken voor de ambassadeur van Indonesië.” Nieuwsgierig geworden? Kijk op het YouTubekanaal van Jop