Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘In 1973 heb ik mijn moeder naar Nederland gehaald om hier te komen wonen. Maar na twee maanden in Nederland kreeg ze al heimwee en wilde ze terug’

Anton Meyer werd in 1934 geboren op het eiland Madoera. Zijn moeder was een Madoerese, zijn vader een Indische man. “Ik ben altijd de juiste mensen tegengekomen en heb altijd mijn kansen gepakt.”

Het afscheid was natuurlijk hartverscheurend want ik was de laatste van haar kinderen die wegging, mijn broer was vlak ervoor gerepatrieerd. Pas in 1973 zag ik mijn moeder terug. Eerder kon niet, want het was door Soekarno verboden om naar Indonesië te gaan. Toen Soeharto aan de macht kwam en we weer vrij konden reizen, boekte ik meteen een vliegticket naar Indonesië. In 1973 heb ik mijn moeder naar Nederland gehaald om hier te komen wonen. Maar na twee maanden in Nederland kreeg ze al heimwee en wilde ze terug. Ze was blij dat ze de kleinkinderen en de kinderen had gezien, maar ze voelde zich hier niet thuis: ze sprak geen Nederlands en zat opgesloten tussen vier muren, terwijl ze op Madoera altijd buiten leefde. Dus heb ik haar laten gaan, zoals ze mij destijds naar Nederland liet gaan. Gelukkig heb ik haar nog regelmatig kunnen opzoeken in Indonesië en fi nancieel kunnen ondersteunen. Mijn moeder is in 1985 overleden.”

LEES VERDER IN DE NIEUWE EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button