Indah* kopen
Featured

Indiaan, Mexicaan, Azteek, Inuit, Hawaiiaan

Taal was voor mensen die uit Indië naar Nederland kwamen de sleutel om snel op te gaan in de Nederlandse maatschappij, zo meent Philip Dröge. Philip Dröge is de auteur van de bestseller Moederstad waarin hij in het moderne Jakarta op zoek gaat naar de sporen van het oude Batavia en van zijn familie.

Flippie, dat is lang geleden.’ Ik draaide me om en keek in het lachende gezicht van H. Gelijke delen Haagse bluf en specerijeneilanden. Lang geleden werkten we samen en dat was dankzij zijn vileine humor altijd lachen, gieren en brullen. Niet lang daarna was hij naar Amerika gegaan. Maar H. was na twee decennia eindelijk terug in Nederland.
We gingen even een koffietentje in, ik wilde alles weten over zijn tijd aan de andere kant van de oceaan. H. schetste een beeld van een land dat in de laatste paar jaar erg was veranderd. Door woke en Trump was er een onaangename sfeer ontstaan, zo vertelde hij. Waar hij woonde hadden de wakkeren de overhand, ‘en ging het steeds over ras’. Het was goedbedoeld, maar toch vervelend. ‘Ik merkte dat het mensen stoorde dat ze mij geen etiket op konden plakken.’ H. was aangezien voor indiaan – pardon native American, Mexicaan, Azteek, Inuit en Hawaiiaan. Maar nee, zo moest hij iedere keer uitleggen, dat was hij allemaal niet. Voor Amerikanen was het heel ingewikkeld dat hij zichzelf beschouwde als Europeaan maar ook trekken had van een Ambonees.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button