Indah* kopen
Nieuws

PINDA* gaat door in 2020, met een iets andere naam

De resultaten van ons onderzoek, er deden in korte tijd maar liefst 2.526 personen mee.

We wilden (vooral) twee dingen weten:

  • wilt u dat we doorgaan met een volgende editie?
  • en vindt u dat we dan opnieuw de naam PINDA* kunnen gebruiken?

De overgrote meerderheid (92%) wil een nieuwe editie. Een grote meerderheid (75%) wil de naam behouden terwijl 17% graag een andere naam ziet . Stichting Indomedia en uitgeverij MIMM hebben er uiteraard over nagedacht hoe hier mee om te gaan.

75% is een overduidelijke meerderheid maar 17% is tegelijk een substantiële minderheid. Een minderheid, vooral afkomstig uit de Nederlands Indische Gemeenschap-zelf, die zich gekwetst voelt door de naam PINDA*, geuzennaam of niet.

Daar tegenover staat die grote meerderheid  die de naam juist graag wil behouden en zich ermee identificeert. Na lang beraad nam uitgeverij MIMM in overleg met de Stichting Indomedia het besluit om met een nieuwe naam te komen die recht doet aan beide groepen.  

PINDA* wordt PINDAH

Een woord dat je op dezelfde manier uitspreekt maar in het Indonesisch staat voor het zeer toepasselijke verhuizen ofwel migreren.  Een naam die heel erg van toepassing is op de Nederlands Indische gemeenschap.

Uit het Maleis woordenboek uit 1939

Vanaf komende week kunt u op de website alvast een exemplaar bestellen. Hoe meer voor bestellingen hoe groter de gedrukte oplage zal worden. 

Ook interessant

Back to top button