Gedenkteken voor gestorven kinderen ‘Nieuw Amsterdam’
De Nieuw Amsterdam was het eerste repatriëringsschip dat op 8 december 1945 vanuit Indië naar Nederland vertrok. Het liep uit op een drama: er brak een mazelenepidemie uit. Een groot aantal kinderen overleed na aankomst van de repatrianten in Southampton en Amsterdam. Voor hen komt een gedenkteken in Bronbeek.
De Nieuw Amsterdam was het eerste schip dat repatrianten naar Nederland vervoerde. Na de gruwelijkheden van de Japanse interneringskampen in de Tweede Wereldoorlog waren de kampoverlevenden opgelucht dat ze Indië konden verlaten. 3.840 repatrianten gingen aan boord onder wie zo’n twaalfhonderd kinderen. Het schip vertrok op 8 december 1945 vanuit verzamelplaats Singapore. Door de zware tijd in de kampen waren de meeste voormalige geïnterneerden vermagerd, verzwakt en hadden daardoor een sterk verminderde weerstand.
Henriette van Raalte-Geel (82), die als vijfjarig meisje samen met haar twee zusjes en moeder de interneringskampen had overleefd, ging ook aan boord. Een week na de afvaart uit Singapore werd ze als een van de eerste kinderen ziek.
LEES IN JULI VERDER IN DE EERSTE EDITIE VAN HET MAGAZINE IN 2022. NEEM (zie hieronder) EEN ABONNEMENT, KLIK OP UW KEUZE.