Indah* kopen
Nieuws

De Tweede Generatie: Maureen Verkaik

De komende weken laten we u alvast wat voorproefjes zien van de 25 portretten in het boek De Tweede Generatie dat medio januari 2022 verschijnt.

Vandaag Maureen Verkaik

Naam: Maureen Verkaik

Geboortedatum: 24/ 07/1961

Woonplaats: Zoetermeer

Werk:

Lievelingseten: Gado Gado

‘Mijn moeder is geboren in Pati, Java. Mijn vader komt van Rembang, Java. Mijn moeder heeft in het Jappenkamp gezeten, mijn vader niet. Ze zijn in 1950 met de boot naar Nederland gekomen. Mijn moeder met haar ouders en broers en mijn vader met zijn ouders, een broer en een zus. Mijn oma’s kenden elkaar al vanuit Indië maar de eerste ontmoeting tussen mijn ouders was in Nederland. Ze waren collega’s bij de Zuiderzeewerken in Den Haag. Mijn moeder was typiste en mijn vader werd als nieuwe collega aan haar voorgesteld. Hij bood haar vaak een lift aan naar het station, achterop de fiets. En van het een kwam het ander.’

‘Toch werd ik op de lagere school vaak een “poepchinees” genoemd en een klasgenootje zei tegen mij dat wij thuis als apen in bomen leefden. Ik denk dat ik mij toen voor het eerst realiseerde dat ik anders was. Maar ik was nog een kind, dan ben je er niet zo mee bezig. Dat bewust worden van anders zijn uitte zich vooral in het zien van verschillen. Ik kreeg door dat het er bij ons thuis anders aan toeging dan bij vriendinnetjes. Bij ons mocht iedereen altijd over de vloer komen en kon iedereen blijven eten. Ik merkte ook de culturele verschillen.’

In De Tweede Generatie een uitgebreid interview én wat (oude) familiefoto’s.

Ook interessant

Back to top button