Indah* kopen
Featured

Omzwervingen van een kampkind

Roel Zuidema werd in 1935 in Haarlem geboren als zoon van een predikant. Zijn vader werd in 1936 uitgezonden naar Java en reisde met vrouw en kinderen naar Nederlands-Indië. In 1946 keert het gezin terug naar Nederland. Daniëla Postma tekende zijn levensverhaal op.

Meer dan 75 jaar droeg Roel Zuidema (1935) zijn verhaal over de oorlog en de Jappenkampen met zich mee. Een verhaal dat hij al jarenlang kwijt wilde aan zijn kinderen. Toen kwam de lockdown tijdens de coronapandemie. Voor Roel Zuidema werd dat het startsein om zijn herinneringen op te gaan schrijven
voor zijn kinderen en kleinkinderen. Het resulteerde in het boek Omzwervingen van een kampkind – tussen Japanners en rebellen. “Er zijn mensen die een oorlog hebben meegemaakt en daarover hun leven lang hebben gezwegen,” vertelt Roel Zuidema. “Ze wilden met geen woord over hun oorlogservaringen praten. Daardoor kregen hun kinderen geen toegang tot een wereld die onbedoeld en ongemerkt ook hún leven had beïnvloed. Zo is het bij mij niet. Ik heb er geen moeite mee om over de oorlog en de kamptijd te vertellen. Maar de verhalen waren fragmentarisch en naar mijn indruk niet compleet.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button